De invoering van het tuchtrecht heeft nogal wat teweeg gebracht bij jeugdzorgwerkers. Als trainer Beroepscode & Tuchtrecht kreeg ik regelmatig de vraag: kunnen we een zitting bijwonen? Gewoon om te kijken hoe dat in zijn werk gaat?  Daarnaast kreeg ik vaak signalen dat mensen nogal wilde veronderstellingen hadden van een tuchtzaak, compleet met strenge rechter in toga en een heus beklaagdenbankje. Kwaliteitsregister Jeugd  heeft een filmpje gemaakt waarin de route van het tuchtrecht wordt uitgelegd aan de hand van realistische beelden. De zaal die je in het filmpje ziet, is de echte zaal waarin tuchtzaken worden afgehandeld. Je ziet: geen rechter, geen beklaagdenbankjes, geen wetboeken. Gewoon een vergaderzaal met tafels, een dialoog en na afloop van de hoorzitting een gesprek tussen de leden van het tuchtcollege.

De mensen die je ziet zijn overigens figuranten. En ja, ik mocht ook meedoen…